Schitterende wintertocht bij de Bavostappers

februari 25, 2018 Paul G Tochtverslagen

Op zondag 18 februari 2018 trokken we naar Geel-Bel bij onze wandelvrienden De Bavostappers van Zittaart, die er hun Wintertocht organiseerde. Het beloofde een prachtige dag te worden. De weersvoorspellingen waren veelbelovend. We keken er alvast naar uit. De wandelaars konden kiezen uit 2 startplaatsen, Geel-Bel en Meerhout. Wij kozen voor Bel, een parochie van Geel. Het parochiecentrum in Bel was de vertrekplaats van de 19e traditionele Wintertocht. De wandelaars hadden de keus uit verschillende afstanden van 4 – 7 – 12 – 18 – 25 en 32 km. We kozen voor de 18 km.

De laatste grieptoestanden waren nog niet gans uit ons systeem.
We startten met een temperatuur onder het vriespunt. Direct stapten we in een rustige groene omgeving. Weilanden wit bevroren, bij de opkomende zon, was het volop genieten. Verder stappend door de Belse-bergen, en het natuurgebied Belsbroek, bereikten we de rustpost bij FC. De Zonnekloppers.

Na de rustpauze ging het verder richting Meerhout. Er volgde nog een mooie passage langs de oever van de Grote Nete, in een schitterend decor. Verder ging het via soms smalle slingerpaadjes naar het Fabiolabos, aangeplant in maart 1991. Het was prachtig wandelweer, dit was puur genieten.

              

De rustpost in Meerhout kwam met rasse schreden naderbij. De zaal was goed gevuld. Er heerste een gemoedelijke sfeer. Na de rust en voorzien van eten en drank waren we klaar om de slotkilometers aan te vangen. Eens we de bebouwing van Meerhout achter ons hadden, bereikten we de pittoreske 17e-eeuwse watermolen van Meerhout, gelegen op de Grote Nete. Het betreft hier een onderslagmolen met metalen waterrat en houten schoepen. Meer naar de vallei van de Grote Nete toe, vormen zompige broekbossen, vochtige hooilanden, het decor waar je heerlijk kunt onthaasten. We stapten een flink eind door over soms smalle dan weer brede velden en boswegen. 

             

We bereikten terug het natuurgebied Bels Broek, gelegen tussen Meerhout en Geel. Even verder bereikten we de Belse bossen, wat volgde is een ode aan de natuur. Het was een verbazend stukje Kempen zoals je dat nog maar zelden vindt. Hectaren ongerepte landduinen. Het gaat om restanten van oeroude stuifduinen. Verder over soms smalle zanderige boswegen en heidevelden, om u tegen te zeggen. Op de landduinen maak je kennis met de kracht van het zand. Je voelt en ziet het overal. Met heerlijke paadjes tussen en over de zandduinen bleef het verbazend mooi en genieten. De kerktoren van Bel kwam binnen bereik, de overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam eraan.

Einde van een zeer mooie winterwandeling doorheen de prachtige natuur van Bel en Meerhout in een idyllisch landschap. Met dank aan bestuur en al de medewerkers wandelclub De Bavostappers Zittaart voor deze mooie tocht. Dit was puur wandelplezier, tot een volgende tocht.

Verslag: Jos Van Dingenen
Fotoreportage (Jos Van Dingenen) 

Comments are currently closed.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/