De ziekte van Lyme
5 dingen die je moet weten over de ziekte van Lyme
Nu de lente eindelijk echt in het land lijkt te zijn (het wordt woensdag zelfs 27 graden!) begint ook het tekenseizoen helaas weer. Met mooi weer en in de natuur is de kans namelijk groter om gebeten te worden door een teek en daarbij de ziekte van Lyme op te lopen. Het UMC Sint-Pieter beantwoordt de meest gestelde vragen over de ziekte
1. Hoe krijg je de ziekte van Lyme?
Door de beet van een teek die met de Borreliobacterie besmet is die de ziekte borreliose (ziekte van Lyme) veroorzaakt.
2. In welke regio’s in België moet je extra voorzichtig zijn?
In Vlaams-Brabant, de Kempen en de Ardennen.
3. Wat zijn de symptomen?
Binnen de 3 tot 30 dagen na de tekenbeet kan een rode vlek ontstaan die elke dag groter wordt en in het midden van het letsel kan opklaren (erythema migrans). Niet te verwarren met de reactie op de beet die doorgaans binnen de twee dagen optreedt, een diameter kleiner dan 5 cm heeft, slecht afgelijnd is en niet groeit.
In de weken/maanden die op de beet volgen
Meer dan drie maanden na de tekenbeet: pijn aan en zwelling van de gewrichten, het vaakst de knie.
Meer dan 6 maanden na de beet: verlamming, doofheid.
Deze manifestaties kunnen geïsoleerd optreden.
Afhankelijk van de streek, kan tot 20% van de bevolking een positief bloedresultaat voor borreliose vertonen zonder de symptomen. Een positieve test zonder de hierboven beschreven karakteristieke symptomen is geen indicatie van een actieve infectie. Er wordt nooit een antibioticabehandeling gegeven op basis van één positief resultaat.
4. Hoe wordt de ziekte gediagnosticeerd?
De diagnose gebeurt op basis van een bloedonderzoek naar antistoffen tegen de bacterie (ook wel serologie).
5. Wat zijn de behandelingen?
Doxycycline is het aangewezen antibioticum voor de behandeling van de ziekte van Lyme, behalve bij zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 8 jaar. In een minderheid van de gevallen kan een behandeling met Ceftriaxon aangewezen zijn. De maximale duur van de therapie bedraagt (in sommige gevallen) 28 dagen. Voor Borrelia is nog geen antibacteriële resistentie gerapporteerd.
Artikel van 04/07/17 uit Het Laatste Nieuws
http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/3158191/2017/05/15/5-dingen-die-je-moet-weten-over-de-ziekte-van-Lyme.dhtml