Ijzermaeltocht – De Gruun Zipkes – 10 november 2019

november 15, 2019 Paul G Tochtverslagen

Vertrek in Westmeerbeek.
Rust in Heultje.
3189 deelnemers, waarvan 96 Bavostappers.
Afstanden: 4, 6, 10, 14, 20 en 26 km

Wij deden de 20 km – Grotendeels over onverharde bos- en veldwegen.

Het was een ijskoude ochtend, die 10de november, daarom zakten wij pas rond de middag af naar Westmeerbeek. De stralende zon had de temperatuur doen oplopen en het was aangenaam wandelweer. Er waren al meer dan 2000 wandelaars ingeschreven op dat moment. Uiteindelijk zouden de Gruun Zipkes meer dan 3100 wandelaars ontvangen, waarvan een kleine 100 Bavostappers

Het was een prachtig, afwisselend en origineel parcours. We vertrokken langs de Grote Nete. Nu en dan maakten we een ommetje door de bossen in de vallei. De omgeving veranderde regelmatig, allesbehalve saai

Na enkele kilometers draaiden we definitief weg van de Nete. We stapten over smalle kronkelige paadjes door loofbossen in de vallei, over een grasveldje met uitgebloeide heide en over veldwegen tot de rustpost in Heultje.

Aangesterkt met een lekkere kom soep en een Ice-tea op de rust in Heultje, begonnen we aan de plaatselijke lus van 6,5 km. Die begon met een stuk verharde weg, maar de beloning volgde snel. De pijlen stuurden ons door een poortje de wei in. Daar sprongen plots schapen op onze pad. Verder door wandelden we over privaat terrein: over maïsvelden (gelukkig was der maïs al geoogst) en weilanden met greppeltjes. Origineel. We kwamen uit op een kaarsrecht fietspad, iets minder aangenaam om te wandelen, maar wel autovrij.

Een snel koffietje op de rust want het is al laat in de namiddag en we moeten nog een klein uurtje stappen, een 5-tal km terug naar Westmeerbeek. Het is nog behoorlijk druk op dit laatste stuk, hoewel de zon al aan het zakken is. We belanden terug op het kaarsrecht fietspad, maar mogen gelukkig snel afslaan op een smal bospaadje dat gehuld is in warme herfstkleuren. Daarna komen we op een vettige, brede weg door een boomkwekerij en uiteindelijk komen we langs de Nete opnieuw aan de startzaal uit.

Dankjewel Gruun Zipkes voor het prachtige parcours!
Dankjewel Bavostappers voor de gratis inschrijving en consumpties!

Hier zien ze ons nog terug.

Verslag: Griet Heuvelmans
Foto’s: Joeri Belmans

Comments are currently closed.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/