Surprise Busreis 2021 naar….

november 26, 2021 Paul G Tochtverslagen

Als “groentje” (nieuw Bavostappers-lid sinds 2 tal weken) ben ik benieuwd wat de “Surprise” busreis mag voorstellen…Zoals ne kleine voor zijne eerste schooldag ben ik al lang voor mijne wekker wakker die ik op half zes had gezet🤔. Na ne kattewas begin ik ijverig mijn sandwiches gaan op te smeren. Ne wandelaar die onderweg zijne honger nie kan stillen is immers gene goeie wandelaar peins ik zo bij mijn eigen🤗.
Nog een stukske fruit, ne koek en ne overgebleven curryworst van gisterenavond worden netjes ingepakt in aluminiumfolie( allee “zilverpapier” zoals ons moeder altijd zei).
Als ik om 06u50 nog in de pikkedonker aan de kerk van Zittaart arriveer zijn de meeste Bavostappers al op het appel aanwezig. Ingeschreven leden worden gecheckt door de bestuursleden en tegelijkertijd komt de bus al de hoek om. 5 minuten later zitten we met zijn allen al in de bijna volledig gevulde bus. Eerste indruk van “ons groentje”: Amai, die Bavostappers, da’s precies een “goed geoliede machine”👍.
De buschauffeur is blijkbaar goed gebriefd waar hij naartoe moet rijden want hij rijdt feilloos over de E313 richting Antwerpen. Laat deze laatste “rechts liggen” alsof het één of ander luttel Scheldedorpje is en 1u50’ later bereiken we al aan onze “verrassingsbestemming” Knokke-Heist!
We hebben de eer te mogen meewandelen met de 47ste bevrijdingsmars van de Canadezen😇👍. Vooraleer te starten gaan “de Bavo-troepen” echter de plaatselijke horeca sponseren😉 met ne warme choco of ne koffie.
We kunnen kiezen tussen 3 afstanden : 8, 14 of 19 km. Vol goeie moed vertrekken we door de “buitenwijken” van Knokke-Heist, her en der wapperen tal van Canadese vlaggen. Die mannen moeten hier 76j geleden toch ne goeie indruk achtergelaten hebben🤩.
Eerste checkpoint, rustpauze is na een goeie 6 km in een grote loods. Ondanks alle vaccinaties van de afgelopen maanden, ook hier  “Corona-maskers” verplicht…
Vervolgens stappen we richting het Zwin, het eerste natuurreservaat van België destijds in 1952 opgezet door Graaf “Lippens”, met een oppervlakte van 150 ha waarvan 25 ha op Nederlands gebied. We wandelen rondom de omheining, hebben mooie vergezichten betreden echter spijtig genoeg het reservaat zelf niet😔.
In Retranchement, jawel een Vlaams dorp, 5 straten groot, volgt een 2de stop. Het is ondertussen na de middag ( noen voorbij😉), dus een eerste “pintje” kan geen kwaad.
De terugweg richting Knokke-Heist verloopt spijtig genoeg steeds over een betonnen fietspad, smalle wandelpaadjes komen niet meer voor…
We besluiten even van de wandelweg af te wijken om jawel de Zee te kunnen zien😇. Het is er echter zeer winderig en na een groepsfoto “marcheren” we terug naar de aankomstplaats, passeren tal van “mondaine” boetiekjes en “sjiek volk” op de terrasjes, maar da kan ons “bevrijders” niets schelen in de kustgemeente waar destijds de “frigobox” toeristen niet welkom waren … maar de Canadese bevrijders 40j eerder blijkbaar wel🤔.
We hebben bij aankomst 21,4 wandelkilometers op onze teller. We sluiten af in de cafetaria waar we deze morgen begonnen zijn. Naast ons zitten 2 oudere dames. Spontaan begint de oudste van de 2 te vertellen. Zij is nu 86j en herinnert zich de bevrijding in november 1945 als gisteren als een toenmalig jong meisje van 10j waarbij ze van de Canadese soldaten chocolade ontvingen wat ze nog nooit in hun leven gegeten hadden. Haar ogen schieten vol tranen als juist op dat moment een “pipers band” al spelend op hun doedelzakken voorbij marcheert…Ook ons, Bavostappers,  grijpt dit aan!
Om 17u wandelen we allemaal terug naar de bus, moe maar voldaan👍
Rond 19u45 arriveren we met zijn allen terug in Zittaart.
Jullie “groentje” was meer dan tevreden dat hij mee op “surprise” reis mocht👌👌👌.

Michel.

Comments are currently closed.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/