Pootzakkentocht te Eindhout

Donderdag 22 Juni 2017
Voor onze midweekse wandeluitstap trokken we vandaag naar Eindhout, waar de Bavostappers hun Pootzakkentocht organiseerde. De natuurrijkdom van Grote Netevallei en het Zammelsbroek, is het decor van onze wandeluitstap. We verwachten alvast een heerlijke wandeltocht.

Even vermelden dat de naam Pootzakken, lees Puitzakken, is afgeleid van wortelen of ‘poten’ zoals de groenten in het plaatselijke dialect heet. Oorspronkelijk als scheldnaam ontstaan, is ‘pootzak’ nu een eretitel geworden. De naam is uniek in Vlaanderen. Enkel Vorstenaren mogen die naam dragen.

Eindhout een gezellig dorpje en deelgemeente van Laakdal is gelegen in de provincie Antwerpen. De voetbalkantine van FC. Netezonen is reeds voor de 21e maal de vertrekplaats van de traditionele Pootzakkentocht.

We zijn al vroeg ter plaatse. In de startzaal is al een pak volk aanwezig. Keuze in overvloed aan afstanden van 4 tot 32 km, onderling combineerbaar.
Na de nodige inschrijfformaliteiten en babbel met de voorzitter, nog enkele foto’s van de medewerkers nemen, en dan op weg. Als we de weersvoorspelling mogen geloven, belooft het een tropische dag te worden met temperaturen van vlot boven de 30°.

We starten met de lus van 10 km. Onmiddellijk bevinden we ons in een rustige groene omgeving, wandelend over mooie soms smalle bospaadjes en goed begaanbare boswegen. img_2954Tijdens dit eerste stuk van het parcours konden we genieten van de verfrissende schaduw van het bos. We bereiken het natuurgebied van de Ossenbroeken-Swinnenbroeken, gelegen in de vallei van de Kleine Laak. Dit natuurgebied bestaat vooral uit Canada-aanplantingen, Elzenbroekbos, zure Eikenbossen en weiland. img_2971Verder wandelend door gemengde loofboombossen en over landelijke stille wegen is het volop genieten, een prachtig stukje Kempen. We passeren de Pestendijk deze doet terugdenken aan een ver verleden toen de zwarte dood of pest in deze contreien lelijk huishield.

De temperatuur begint stilaan op te lopen, en de eerste 10 km loopt ten einde. De kantine is in ’t zicht, tijd om een welgekomen koele verfrissing te nuttigen.

Na de rustpauze en wat beraadslagen, kiezen we toch voor de lus van 14 km. Deze gaat richting Oosterlo, de Netevallei en het Zammelsbroek.
We bereiken al vlug de Netevallei. Er volgt een mooie passage langs de oevers van de Nete. Een oude Bailly brug brengt ons naar de overkant van de waterloop. korenveld-oosterlolVia prachtige korenvelden, met op de achtergrond de kerktoren van Oosterlo in ‘t zicht is het volop genieten van deze prachtige wandeling. Verder via de Kalvarieberg, een 4 ha groot natuurdomein en speelbos, gaat het richting Zammel. We passeren de Sint-Dimpna kapel, gelegen tussen Zammel en Oosterlo. Volgens de legende verbleven de Heilige Dimpna en Sint-Gerebernus hier in een kluizenaarshut tot ze in Geel vermoord werden.

We bereiken de rustpost in café Vissershuis te Zammel. Met deze hitte, kan een verfrissing deugt doen. Na wat eten en de nodige frisdrank zijn we klaar om het slotgedeelte aan te vangen. We bereiken al vlug de Netevallei. Er volgt een mooie passage langs de oever van de Nete, in een schitterend decor. We kruisen de Nete via een smal brugje, nog even verder langs de Nete, slaan dan rechtsaf, verlaten de Netedijk en belanden in het Zammelsbroek. Een laagveengebied ca 100 ha groot, bestaande uit zompige broekbossen en vochtige hooilanden. img_3050Bij deze droogte is er weinig water te bespeuren, de vlonderpaadjes liggen er kurkdroog bij.
Wat volgt is een ode aan de natuur. Het is een stukje Kempen zoals je dat nog maar zelden vindt. Het blijft verbazend mooi en genieten. De kerktoren van Eindhout komt binnen bereik, de overstap naar de bebouwde kom en het slot komt eraan. Einde van een zeer mooie, snikhete wandeling doorheen de prachtige natuur van Eindhout-Laakdal en omgeving in een idyllisch landschap.
img_3054In de voetbalkantine is het niet te druk, de meeste wandelaars zijn al op de terugweg. De temperatuur is ondertussen opgelopen tot 35°.

Met dank aan wandelclub De Bavostappers Zittaart, en al de medewerkers die ook de ganse dag paraat stonden in deze warme voetbalkantine om de 581 opgekomen wandelaars van het nodige te voorzien. Bedankt voor deze mooie tocht, dit was puur wandelplezier.

Jos Van Dingenen