Busuitstap: Les Bott’in d’Esneux in Esneux

Het vertrek van de bus in Zittaart is om 08.00 uur.
In Esneux vertrekt de bus om 17u00.      

Esneux (Waals: Esneu) is een plaats en gemeente aan de Ourthe in de provincie Luik, België. De gemeente telt ruim 12.000 inwoners. De Ourthe stroomt door de gemeente.


Tot de opheffing van het hertogdom Limburg hoorde Esneux tot de Limburgse hoogbank Sprimont. Net als de rest van het hertogdom werd Esneux bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde Ourthedepartement.


Bezienswaardigheden

–   De ruïnes van het kasteel van Montfort, daterend uit de 15de eeuw.


Van Montfort is alleen nog maar een ruïne overgebleven. Dit kasteel was ooit in handen van de machtige graven van Gelre. Hendrik van Gelre, de broer van de Gelderse graaf Otto en zelf prins-bisschop van Luik, liet Montfort ergens na 1251 bouwen. In 1277 droeg hij het kasteel over aan zijn neef, graaf Reinald van Gelre. Hendrik zelf was toen inmiddels afgezet als bisschop en zou een paar jaar later vermoord worden.

Reinald werd verheven tot hertog en bouwde Montfort verder uit. Het werd een belangrijk onderkomen voor zijn opvolgers en daarom is het niet vreemd dat in diverse oorlogen die Gelre voerde, Montfort midden in het strijdgewoel stond.
In 1543 kwam Montfort in handen van keizer Karel V en van hieruit werd tijdens de oorlog met Spanje strijd gevoerd tegen de opstandelingen in het noorden. Toen de vrede met Spanje eenmaal getekend was, wees de Spaanse koning Montfort toe aan de Oranjes. Het werd de ambtswoning van zijn plaatsvervanger, maar het kasteel had sterk te lijden onder verval. In 1780 werd het daarom grotendeels afgebroken. In de negentiende eeuw werd op het fundament van een van de torens een jachtverblijf gebouwd. De resten zijn nu eigendom van een stichting.

–  In Esneux bevindt zich de grootste mammoetboom van België en Nederland.


De mammoetboom of reuzensequoia (Sequoiadendron giganteum) is een boom uit het geslacht Sequoiadendron van de cipresfamilie (Cupressaceae). Het is de zwaarste boom in de wereld. De soort komt van nature voor in Californië waar ze groeit op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada. Voor de ijstijden kwam de boom algemeen voor op het noordelijk halfrond. In bijvoorbeeld Europa is de boom bekend als fossiel in bruinkoollagen.

De grootste mammoetboom is de General Sherman Tree. Deze boom is te vinden in het Sequoia National Park in Californië, heeft een hoogte van ruim 83 meter, een omtrek van 31 meter bij de bodem en 26 meter op borsthoogte. De boom zou uiteindelijk een hoogte kunnen bereiken van 95 meter en een omtrek bij de bodem van ruim 34 meter.

Als sierboom worden mammoetbomen aangeplant in Europa, maar daar zijn ze voorlopig aanmerkelijk kleiner. De dikste mammoetboom in België is een boom in het Waalse Esneux, die een stamomtrek van 8,9 m heeft op 1,5 m hoogte.

–  Roche aux Faucons, niet ver van Esneux, deels in deze en deels in een naburige gemeente gelegen.


De Roche aux Faucons (vertaald naar het Nederlands: Valkenrots) is een uitzichtpunt op een rots in de gemeente Neupré in de Belgische provincie Luik. De rots bevindt zich ten zuidoosten van Boncelles en ten noordwesten van Esneux. De rots stijgt steil uit boven een meander van de Ourthe.

De rots bestaat uit een richel met aan de zuidzijde de Ourthe aan de voet van de rots. Aan de noordzijde van de richel ligt een kleine vallei met riviertje dat achter de richel hoog boven de Ourthe stroomt. Dat riviertje verdwijnt op een gegeven moment in een verdwijngat om ondergronds naar de Ourthe te stromen.

De Côte de la Roche-aux-Faucons is sinds 2008 een nieuwe heuvel in het traject van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik en verving de Sart-Tilman als voorlaatste klim. De Roche-aux-Faucons is korter maar steiler dan de Sart-Tilman en daarom geschikter om een beslissing te forceren.
Op de eerste hectometers na is het parcours gelijk aan de beklimming die bekendstaat als de côte d’Avister.

Afstanden: 4 – 7 – 12 – 21 en 30 km

Inschrijven:  tot 14 oktober 2018

Kostprijs:
7 Euro voor leden / 16 Euro gezinsprijs

(gezinsprijs enkel geldig met kinderen en jongeren onder 18 jaar)

In de prijs zijn begrepen:
                     –  verplaatsing met de bus,

                     –  de inschrijving zonder sticker
                     –  één gratis consumptie

Om alle vergissingen te vermijden, opteren we om bij inschrijving gebruik te maken van de inschrijvingsstrook (p 15 in ons clubkrantje) met betaling (cash).

De inschrijvingsstrook kan u afgeven bij de volgende personen:
– Robert Van Hove, Diesterstraat 33/2, 3980 Tessenderlo
– Fernand Cuypers, Meidoornstraat 5, 2430 Vorst
– Rik Slegers, Ginderbuiten 126/2, 2400 Mol
– Paul Geuens, Olmensebaan 204, 2450 Meerhout
– Dymphna Hens, Moenstraat 20, 2450 Meerhout
– Jerry Van Hove, Gemeenteheidestraat 10, 2430 Laakdal
– Gerard Kees, Savelberg 86, 2490 Balen

In het uiterste geval kan men ook inschrijven per bankoverschrijving met duidelijke vermelding (zoals op het inschrijvingsstrookje) van naam personen, bedrag en vermelding van de activiteit.

Wie ingeschreven is op een busreis en niet aanwezig is, verspeelt zijn inschrijvingsgeld. Alleen bij een ‘grondige reden’ kan de inschrijving enkel gelden voor de eerstvolgende busreis.

Gelieve steeds proper schoeisel mee te nemen in de bus (een vraag van Gery Tours).
Geen dieren toegelaten op de bus.
Alvast bedankt