21ste Pootzaktocht – donderdag 22 juni 2017

Op 22 juni organiseren de Bavostappers uit Meerhout-Zittaart reeds voor de 21ste keer de Pootzaktocht. Het is één van onze mooiste tochten door een uiterst groene en landelijke omgeving.

Er is keuze uit verschillende afstanden, van 4 km tot 32 km met ook daartussenin nog voor ieder wat wils: 7, 10, 14, 17, of 24 km.
Bij de 7 km maken we nog een onderscheid tussen 7 en 7A, waarbij 7A meegaat op de 10 km en 7 km een andere richting uitgaat.

De Kleine Laak is in ieder geval nooit ver uit de buurt en vormt een mooie natuurlijke loop, vooral in de bosrijke Ossenbroeken, een uitgestrekt bosgebied tussen Vorst, Eindhout en Meerhout-Zittaart. Het is vooral een loofbos met overwegend canadapopulieren maar met een zeer rijke ondergroei van allerlei andere boomsoorten en struiken.
Je komt er ook langs villa Het Paviljoentje, een kasteeltje daterend van 1868.
De Pestendijk doet dan weer terugdenken aan een ver verleden toen de zwarte dood of de pest ook in deze contreien lelijk huis hield.

De langere afstanden doen ook het Zammels Broek aan, een groot natuurgebied dat zich uitstrekt tussen de Geelse parochies Zammel en Oosterlo langs beide zijden van de Grote Nete. Het is er heerlijk wandelen in een afwisseling van moerassen, open waterpartijen, hooilanden, dichte wilgenbroeken, elzenbosjes, rietvelden en kleinschalige weilanden, doorsneden door talrijke grachten en sloten. Blauwe reigers, futen en allerlei soorten eenden bevolken de waterplassen.

Op de 32 km steek je ter hoogte van de Netevallei, het bruggetje over en bereik je het gebied van de merkwaardige Kalvarieberg, een bebost duinen-gebied. Verder volg je de pittoreske weggetjes die noest zwoegende keuter-boerkes dagelijks volgden om uiteindelijk rakelings Zammel te passeren. Een controle is voorzien in café ‘Vissershuis’

De tochten zijn alle onderling combineerbaar en 7, 7A en 10 km zijn volledig afzonderlijk van de 14 km.

Voor onze leden is dit een gratis tocht.
Deze wandeling maakt deel uit van de Drieprovinciënwandelingen.